Paranemiskertomuksia ja referenssejä

Atopiaa ollut  vauvasta saakka. Allergiasairaalassa 3-vuotiaana yhden viikon rasvattavana, jonka jälkeen monta vuotta meni ilman  mitään oireita. (hyvä apu). Murrosiän tienoilla 2000 -luvun alussa alkoi uudestaan ihottumaoireet. Monta vuotta meni niin että söin viljatuotteita, vaikka huomasin niiden aiheuttavan ihottumaa. Vatsa turposi. ihottumaa hoidin kortisonilla. Tukka oheni. Olin SUPER VÄSYNYT JA tuntui jo konkreettisesti siltä, että hirveä tulehdus elimistössä (niinkuin olikin).

Vaihdoin gluteenittomaan 2012. Ensin kestin kauraa. Vuoden päästä aloin saamaan siitäkin oireita. 2013-2015 vuosina vakavaa ummetusongelmaa. Varmaan osasyynä se, etten tajunnut syödä KUITUA tarpeeksi. Kävin tähystyksissä, ylä- ja alakautta: keliakiaa ei ollut, kaikki ok, terveyskeskuksessa tehdyt tutkimukset ok.

Kuidun lisääminen yksistään ei kyllä auttanut pidemmälläkään ajalla. Kun jätin maidon pois, niin alkoi auttaa (nämä viljat ja maito on siis kokonaan tutkimatta lukuunottamatta keliakiaa). Tosin en koe, että tarvitsisi tutkia, kun ne aiheuttavat oireita. 2016 menin Antioksidanttiklinikalle, kun tuntui käsittämättömälle, että vaikka oli hirveät oireet, niin yleisellä puolella tutkittuna ei löydy oireille mitään syytä.

Siellä tutkittiin D- vitamiini,  sinkki-, ja  B12- ym:t vitamiini- ja hivenainetasot ja mulla oli kaikki ihan kamalan alhaisia tai ’punaisella’ ja vaikka olin syönyt avokadoa valehtelematta 1 per päivä, niin se ei ainakaan omissa tuloksissa näkynyt (Imeytymisongelma).

Kävin uusissa labroissa vähän ajan kuluttua siitä ja oli arvot lähteneet nousuun paremmalle puolelle.

Tällä hetkellä sokerittomalla, gluteenittoman ja maidottoman lisäksi ja voin sanoa, että sokeriton on aika iso osa tätä, että kroppa pysyy kunnossa eikä väsytä.

30-vuotias FLT-valmennettava

Olen saanut paljon tietoja lisämunuaisen uupumisesta ja siihen vaikuttavista asioista.

Olen myös saanut lisää tietoja raudanpuutteesta, ja siihen vaikuttavista asioista, imeytymisessä ja raudan käytöstä.

Neuvontaa mitä sanoa lääkäreille ja ohjausta eteenpäin tämän vaivan hoidossa, suosittelen käyntiä jos on kyseisiä oireita mitä minä olen sairastanut.

Jere Pylkkönen, 23 vuotta

Vuoden 2017 alkuvuodesta tunsin että en ole ihan kunnossa. Menin lääkärille toukokuun alussa oireina erittäin kova väsymys hillitön palelu, aikaansaamaton olo ja paljon muita. Lääkäri määräsi minulle hyvin kattavat verikokeet joiden tulokset käytiin läpi vastaanotolla.

Lääkärin mukaan minulla oli kaikki hyvin lukuunottamatta d-vitamiini arvoa joka oli matala sekä varastorauta hieman matala myös. Hän määräsi minulle rautakuurin 3 kuukautta ja d-vitamiinilisää. Hänen mukaansa rauta-arvoja ei tarvitse kontrolloida, joten mitään jatko tutkimuksia kautta kontrolleja ei olisi tullut ellen olisi niitä vaatinut.

Hän teki minulle myös masennustestin josta tuloksena oli lievä masennus. Hän suositteli minulle mieliala lääkitystä sekä psykiatrisen sairaanhoitajan luona käyntejä. Kieltäydyin niistä molemmista. Otin toki psykiatrisen sairaanhoitajan numeron talteen kaiken varalta. Kun lähdin lääkäriltä ajattelin että voiko olla mahdollista, että nämä kaikki oireet mitä minullakin oli johtuu pelkästään d-vitamiinin puutteesta ja matalasta varastorauta arvosta. Toki näinkin voi olla. Ajattelin silti että tässä on oltava jotain muuta myös.

Juttelin käynnistäni ystäväni kanssa. Hän opiskeli fLT-valmentajaksi. Hän oli myös monta vuotta etsinyt syytä oireilleen, jotka olivat aika saman tyyppisiä kuin minullakin. 10 eri lääkäriä oli tutkinut häntä, mutta kukaan ei löytänyt mitään selvää syytä hänen oireilleen. Ymmärsin kun menin hänen vastaanotolleen, että minulla on muutakin kuin pelkkä raudanpuute ja d-vitamiinin puute.

Sain häneltä paljon apua ja tietoa. Opin myös sen, että ruokavaliolla voi vaikuttaa omaan terveyteen paljon. Suolisto on ihmisen toiset aivot, kun suolisto on kunnossa toimii kroppa paremmin. Hänen kanssaan kävimme läpi senhetkisen tilanteeni, sekä ruokailutottumukset ja paljon muuta. Hän suositteli minulle käyntiä yksityisessä labrassa katsomassa myös muutamia muita arvoja jolla hänen mukaansa oli merkitystä selvitettäessä mistä mahdollisesti huono oloni johtuu.

Selvisi että minulla on myös hyvin alhaiset kortisolitasot joten lisämunuaisenikin oli uupunut. Hän määräsi myös muutamia ravintolisiä joista voisi olla hyötyä. Hoidin koko kesän Itseäni FLT valmentajan ohjein. Kävin muutaman kerran labroissa omalla lähetteellä. Huomasimme että kilpirauhasarvot alkoivat mennä huonompaan suuntaan. FLT valmentajani suositteli minulle FLT lääkärillä käyntiä. Hän kuulemma hoitaisi potilasta kokonaisvaltaisesti. Tämä ystäväni oli saanut häneltä avun ja oikean diagnoosin sekä lääkkeet.

Varasin ajan tälle lääkärille. Hänen luonaan aikaa meni kolme tuntia. Tuntui uskomattomalta kun hän kuunteli tarinaani aivan hiljaa. Kun lopetin, hänellä oli selkeä näkemys siitä mikä minua vaivaa. Hänen mielestään oireeni sopivat hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan raudanpuutteeseen sekä lisämunuaisten uupuminen. Hän määräsi minulle vielä kerran kilpirauhaskokeet ja muutaman muun labran. Hänen mielestään joka tapauksessa minä voisin kokeilla olisiko kilpirauhas lääkityksestä apua.

Kun sain labratulokset lääkärin ei tarvinnut enää jossitella, vaan hän totesi että selkeä vajaatoiminta kyseessä. Kesän aikana olin saanut levätä ja hoidin itseäni fLT valmentajani ohjeilla. Luulen että rentoutunut kroppa toi piilossa olleen vajaatoiminnan selkeämmin esille mikä näkyy labra tuloksista.

En tiedä olisinko saanut vieläkään oikeaa diagnoosia ellei minulla olisi tätä ystävää osasi neuvoa minulle oikean polun avun saamiseksi. Julkiselta puolelta En olisi saanut vieläkään todennäköisesti diagnoosia koska heidän hoitonsa rajoittuu ainoastaan laboratoriotulosten arvojen tarkasteluun. Ja jos arvot ovat viitteissä ja toteavat että kaikki kunnossa. Koin että potilasta ei ajatella kokonaisvaltaisesti eikä hänen kuunnella. Nojaudutaan vain viitearvoihin ja väleihin.

Olen todella onnellinen että sain avun näin nopeasti. Monet ihmiset joutuvat hakemaan apua monia vuosia ennen kuin saavat sitä. Kaikki eivät saa koskaan.

40-vuotias nainen, FLT-valmennettava

Yksi neuvosi – esimerkiksi syödä mangnesiumia reilusti – on auttanut miestäni TODELLA paljon. Nyt terveellisellä ruokavaliolla ja neuvoillasi hän on tiputtanut painoa 10 kg!
Mirkku, asiakas

” Kilpirauhasen vajaatoiminnasta vuosia kärsineenä olen aloitekyvytön, energiataso on matala, työn ulkopuolien aika menee lepäämiseen. Käyn säännöllisesti lääkärissä, mutta hoidoista huolimatta vointini ei ole riittävän hyvä.

 

Terveysvastaanoton Maria-Terttu ehdotti minulle lisää laboratoriokokeita. Siinä havaittiin raudanpuute (ilman anemiaa). Nyt tiedän itsekin, että kilpirauhanen ei toimi oikein kunnolla, jos ei ole rautaa varastossa. Ferritiiniarvo osoittautui matalaksi. Minulla on myös paljon vatsa-ongelmia, joka on toinen syy raudanpuutteelle.

 

Kun on aivosumuinen ja koomaväsynyt, yksinkertaiset ohjeet ja toivon luominenon tärkeää. Väsyneenä oikeiden tekojen valinta ja toteuttaminen jää usein tekemättä. Maria-Terttu on kannustava ja hänellä on paljon kokemusta hyvistä hoitotuloksista, niin tämä välittyy asiakkaallekin. Jaksan ja haluan tavoitella parempaa terveyttä hänen kanssaan. Askel askeleelta. Ammattilaisen tuki muutoksessa on välttämätön. ”

L Silvennoinen, 55 v

”Pari vuotta sitten kuntoni romahti siten, että pystyin käymään töissä, mutta vaivoin. Kaikki vapaa-aikani menivät levätessä ja toimintakykyni lähenteli nollaa. Aloin syödä oma-aloitteisesti rautaa ja vointini koheni hieman, mutta ei riittävästi.

 

Kävin yksityisellä lääkäreillä ja laboratoriokokeissa, mutta niistä ei löytynyt mitään korjattavaa. Etsin vimmatusti tietoa väsymyksen syistä ja törmäsin netissä terveysvastaanotto.fi –sivustoon, jossa oli blogeja ja podcasteja raudanpuutteesta. Varasin ajan FLT-valmennukseen.

 

FLT-valmennuksessa alettiin etsiä systemaattisesti syytä väsymykselleni. Monet oireet viittasivat raudanpuutteeseen, mm. dramaattinen väsymys, mustat silmänaluset sekä havainto, että tila paheni, kun pidin kahden viikon tauon raudansyönnissä ennen laboratoriokokeita. Ferritiini oli kuitenkin yli 150. Lähtöarvoa ei tiedetty.

 

En uskaltanut keskeyttää raudansyöntiä, vaikka Maria-Terttu sanoi, että raudanpuutteen syy pitää aina selvittää ennen rautatankkausta. En halunnut dramaattista väsymystä takaisin.

 

Laboratoriokokeista ja muista mittauksista havaittiin, että minulla on mahdollisesti rasvamaksa. Ryhdyin korjaamaan ruokavaliota, vaikka se oli valmiiksi monilta osin jo laadukas. Söin päivittäin runsaasti kasviksia, marjoja ja pääosin ruoka oli kotiruokaa. Jo tietämäni asia – teen liikaa töitä – näkyi myös laboratoriokokeissa. Vatsalaukku tuottaa hivenen liikaa suolahappoa. Pyrin hellittämään liiasta työntekoa. Työpaikallani on mahdollisesti homeongelma, joka on voinut vaikuttaa rauta-aineenvaihduntaani. Asiaa selvitellään.

 

Laboratoriokokeista löytyi myös viitteen alarajoilla olevat testosteroniarvot. Olen oppinut, että hormonien muodostumiseen vaikutetaan erittäin monella tavalla ja haluan ensin yrittää aktivoida kehon omia resursseja käynnistämään uudelleen testosteronituotantoa. Tarvittaessa käännyn endokrinologin puoleen.

 

Monien eri mittausten ja ’toimenpiteiden’ seurauksena vointini kohenee kuukausi kuukaudelta. Laboratoriokokeiden perusteella minulla on keliakiageeni, joka mahdollisesti on ollut raudanpuutteen syynä. Noudatan viljatonta ruokavaliota, jonka avulla painoni laskee ’ite eestään’.

 

Olen huomannut, että väsymyksen selvittely on kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuvan ammattilaisen puuhaa. Terveysongelmien selvittelyyn tarvitaan systemaattinen ote. Viitearvoihin suhtaudutaan liian suopeasti ja tutkimukset ovat usein liian kapea-alaisia. Mielestäni rasvamaksan mahdollisuus olisi tullut poissulkea jo lääkäreissä käydessäni, saatikka sitten raudanpuute (ilman anemiaa). Suosittelen kaikille kärsiville kokonaisvaltaista, systemaattista ja vaikuttavaa terveydenhoitoa ja terveydenpalauttamista. Sen löydät terveysvastaanotolta!”

Mies 42 v. ”Haluan olla sitä terveempi, mitä vanhempi”

Hain apua runsaisiin kuukautisiin 3 eri gynekologilta, ratkaisu löytyi terveysvastaanotolta

 

”Kävin 3 gynekologilla runsaiden kuukautisten takia. Hoidin itseäni monilla eri tavoilla (hieronta, sauna, uiminen, luonto, ravitsemus), mutta en saanut itseäni elinvoimaiseksi. Kärsin myös hiuskadosta. Upeat, kiiltävät hiukset kuuluivat menneisyyteen.

 

Terveysvastaanotto.fi:n Maria-Terttu sanoi, että 50-vuotiaan naisen ei kuulu olla väsynyt, vaan virkeä ja energinen. Hän suunnitteli minulle laboratoriokokeet. Niistä paljastui, että varastorauta-arvoni on todella matala. Ferritiini oli 17! Minulla oli siis raudanpuute ilman anemiaa, eli hemoglobiiniarvoni oli koko ajan ollut hyvä.

 

Olen hoitanut itseäni terveysvastaanotto.fi:n ohjeiden mukaan, mm. rautaa tankkaamalla ja glutationi-infuusioilla, ja olen saanut parissa kuukaudessa sekä hiukset että elämäni takaisin! Kiitos Maria-Terttu! Haluan jaksaa, ja nyt jaksan! ”

Nainen, 54 v.

Terveysvastaanoton neuvoilla suolistokivut hallintaan

 

”Viikkoraportin aika. Suolistokipu on poissa. Olen energinen. Vain viikossa. Sain terveysvastaanotolta ohjeet suoliston rauhoittamiseen. Ohjeet siis toimivat! Tiedän, että matka jatkuu. Lähes puoli vuosisataa kestäneet suolistovaivat eivät  poistu viikossa, vaan yksityiskohtia hiotaan ja jalostetaan viikko viikolta.”

Rouva Onnellinen 52 v

“Se sinun proteiinilisäideasi oli loistava. Olen jo vähän totutellut sen käyttöä, enkä voi muuta todeta kuin että oisinpa tajunnut käyttää noita jo pitkään! Oon aina luullut että ne ovat kehonrakentajien ja urheilijoiden juttuja. Kun otan sitä jauhetta, nälkä stoppaa HETI – ja mikä parasta, leipähimo sammuu tyystin. Sitä jatkuvaa leivänmussutusta ei siis ole silloin kun oon jauhetta jogurttiin laittanut. Olen lisännyt myös juustojen syöntiä kannustuksesi myötä.”

Nainen 45 v.

“Oot melkoinen tietopaketti, selität ymmärrettävästi asioita.”

Nainen 46 v.

“Olen kärsinyt koko aikuisikäni hankalista, moninaisista vatsavaivoista. Minulle on tehty paljon tutkimuksia, joiden perusteella olen ’vaivaton’. Olen kuulemma ylireagoiva ja herkkä. Aloitin FLT-valmennuksen pari kuukautta sitten. Ensimmäistä kertaa elämässäni alan pala palalta saada helpotusta vatsavaivoihini ja hoitopolku etenee testaamisten ja tutkimustulosten perusteella: arvailusta terveyttä palauttaviin tekoihin. Saan vihdoinkin tarpeellista  apua, tietoa ja tukea muutoksessa.”

Nainen 73 v.

Reilu pari vuotta sitten keskustelin Markkiksen kanssa yöllisistä keho-oireistani. Niiden osalta tutkittiin monia eri syitä ja Markkis totesi, että oireiden taustalla saattaa olla alhaiset ferritiiniarvot. Näin tilanne olikin. Pari vuotta ferritiiniä pyrittiin nostamaan aluksi 100 mg ja myöhemmin 200 mg päiväannoksilla. Tässä ajassa ferritiiniarvo nousi 30 yksikköä. Tämän vuoden helmikuussa keskustelin vatsaongelmista ja raudan varastoarvoista uudelleen Markkiksen kanssa ja käännyin myös toisen hoitavan lääkärin puoleen. Reilussa kolmessa kuukaudessa ferritiiniarvojen muutos oli yli 20 yksikköä nousua. Tässä uudessa mallissa olen vähentänyt reilusti gluteenia, nauttinut suolahappoja, käyttänyt entsyymejä sekä täydentänyt huvenneita hivenainevarastojani sekä ottanut rautaa joka toinen päivä 75-100 mg. Hämmästyttävät tulokset lyhyessä ajassa! Kiitos Markkis avustasi!”
Nainen 49 v.

Varaa aikasi ensikäynnille (paikan päällä tai netin välityksellä) lähettämällä viesti alta